De/het Loopbaanpad

De loopbaanpad. Ik stel mij een dier voor dat nu eens traag, dan weer vlug zijn weg zoekt.  Nu eens moet hij op de vlucht voor een even elegante als hongerige zilverreiger, dan weer  verdwijnt hij in de drassige plomp waarin hij zich thuis weet. Dit gebeurt op instinct, er is geen plan.

Het loopbaanpad. Ik stel mij de mens voor die nu eens traag, dan weer….

Is er een plan? Meestal begint het wel zo. Studeren, vergissen, weer studeren, stageren, diplomeren, werken. Dan ben je er. Nee, dan begint het! Je werk deugt niet, je omgeving  valt tegen, je baas, de koffie, het is allemaal niet wat je ervan had verwacht.  Je gaat wel door, want je studieschuld is hoog en je ambitieniveau – voor de leuke dingen naast je werk – eveneens. Als een volgende kans lonkt, grijp je hem. Zo ga je verder. Nu eens verkies je de vlucht vooruit in ander werk en voor meer zilverlingen, dan weer trek je je terug in je veilige omgeving, beetje bijkomen. Maar hopelijk doe je de meeste tijd dat wat je wilt en kunt en waarmee je bijdraagt aan het grotere geheel.

Had jij een plan? Wat mijzelf betreft: mijn loopbaanpad bestaat uit heel veel tegels. Die leg ik zelf, steeds iets erbij. Ervaring, inzicht, kennis, vreugde, verdriet, wijsheid. Ik loop vaak over dit paadje. Niet altijd over dezelfde tegels. Doelloos, of vastberaden. Soms raakt een tegel sleets en vervang ik hem door een nieuwe. Of ik veeg mijn paadje eens aan, wég met de doorns en ruimte voor de rozenblaadjes. Ik wil verder! Mijn pad krijgt een nieuw naambordje: levenspad. Mijn motivatie, mijn keuzes, mijn waarden, bewust of onbewust, zij vormen het pad waarover ik ga. Dit pad ontwerpt zichzelf steeds opnieuw. En jullie, al die mensen die ik ontmoet, zijn het zand tussen mijn tegels.

Inzicht: kies fijn zand voor je pad

 

Ik zie je weer!

 

Klik hier om meer te lezen over De Wereld volgens Viola

 

 

 

 

 

 

 

Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

Als je wilt, kun je hier een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.